Дневник на една визита

От 04.10 до 09.10 нашето училище беше домакин на работна визита по проект "Да споделим културата си" от програма Коменски. При нас бяха 26 ученици и 14 учители от Полша, Португалия, Румъния, Гърция и Турция. Ето какво се случи:

04.10 - Първи ден
Голямото посрещане

Първи пристигнаха групите от Гърция и Турция. Още в 10 часа предиобед те пристигнаха на автогарата. Оттам с личните автомобили на г-жа Кайракова, г-жа Попдончева и родителите на Ива от 6 в клас, както и с помощта на г-н Динко Динев, гостите бяха транспортирани до хотел "Омега", където бяха настанени учителите.
В следобедните часове на летището в София пристигнаха и групите от Полша и Португалия. За тях имаше осигурен автобус до училище. Тук вече ги очакваха семействата - домакини, за да отведат учениците- гости в домовете си.
Последни бяха учениците и учителите от Румъния. След закъснението на влака, с който те пътуваха, те пристигнаха на гарата в Стара Загора около 9 часа вечерта. Това обаче не попречи на учителите им в хотела да приготвят и почерпят учителите от другите групи с традиционна румънска храна.


05.10 - Втори ден
Празникът

На празникa на града и училището гостите бяха с нас. Въпреки лошото време и ситния дъжд, който упорито ни преследваше през деня, бяхме заедно на празничното шествие, поразходихме се из града, а следобед в училище имаше голям празничен концерт. След приветствията и връчването на награди на изявените ученици всички изслушахме изпълненията на Мадлен,Полина, Георги, както и китката от фолклорни песни на вокална група "Дъга", придружена с мултимедийно шоу. Фолклорен ансамбъл "Загорче" и изпълнителите на спортни танци зарадваха всички с изпълненията си. Гостите от чужбина също се включиха в концерта ни, за да ни поздравят.


06.10. - Трети ден
Заедно на училище

Рано сутринта на следващия ден децата- домакини доведоха гостенчетата си в училище. Първите два учебни часа гостите бяха с домакините си в техните класове. Учителите се постараха да направят часовете толкова интересни, че дори езиковите различия да не попречат на учениците- гости да се забавляват.
За третия час СИП" Театър", с ръководител Петя Ябълкарова, бе подготвил представление. Актьорите изпълниха за учениците- гости и домакини приказката "Топлата ръкавичка" на ... английски език. Малките артисти се раздадоха докрай и бяха неотразими.
След театъра беше организирана разходка из училище . Всички се впечатлиха много от това колко е голямо и хубаво нашето училище. При първокласниците на г-жа Кисьовска разгледаха учебниците и тетрадките им, а учителите похвалиха децата за послушанието им. В подготвителния клас изгледаха танца, с който ги поздравиха малките кандидат- ученици. В музикалното студио се поспряха учителите, дори г-н Николаев им предложи да им направи запис, а учениците се заловиха да създават заедно постери. По всеки от 6-те постера работеха заедно представители от всяка страна. Резултатът? 6 големи весели букви, които заедно образуват думата FRIEND, а всяка от тези букви е изпълнена с думи на български, полски, португалски, румънски, гръцки и турски. Има и картини, нарисувани от децата за илюстрация към думите.
Докато учениците пишеха и рисуваха, учителите дегустираха традиционна българска кухня. Те опитаха от месеницата (изкусно и вкусно приготвена от г-жа Светла Бакоева), тиквеник, шопска салата (над която се бяха потрудили г-н Николай Алексиев и неговите ученици), славянски гювеч и българско кисело мляко.
А следобед имаше спортни игри. Играха се любими спортни игри, повечето от които учениците - участници по проекта вече бяха представили в брошури като една от дейностите по проекта. Във всеки отбор трябваше да има представител от различните страни. С много емоции и забавления преминаха всички игри.


07.10 - Четвърти ден
На екскурзия до Велико Търново

В четвъртък заведохме гостите си на екскурзия, за да им покажем някои от забележителностите на България. Маршрутът ни беше: Велико Търново (Царевец), Габрово (Етъра) и храм-паметник Шипка.


08.10 - Пети ден
На разходка из Стара Загора

В деня, преди да си тръгнат повечето от групите, посетиха музей Неолитни жилища, Античния форум и Историческият музей. Гостите ни останаха удивени от това колко древна е историята на града ни.
Денят беше доста студен и ветровит, но това не попречи на разходката до зоопарка, на която заведохме учениците - гости, докато учителите им посетиха Музея на Бирата.
Децата останаха впечатлени от различните животни в клетките, но безспорно голямата атракция беше малкото котенце, което ни придружаваше по време на цялата обиколка.



09.10 - Шести ден

Изпращане

За съжаление, всичко хубаво свършва и в събота нашите гости започнаха да се отправят към родните места. Последни останаха румънската група, които си тръгнаха на другия ден сутринта. Домакините изпратиха своите гости с прегръдки, сълзи в очите и подаръци за вкъщи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар